ΝΑΥΠΛΙΟ – ARTIVA

7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

To «ΝΑΥΠΛΙΟ-ARTIVA 7o ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ» που διοργανώνει η ARTIVA Cultural Management & Advertising θα πραγματοποιηθεί για έβδομη συνεχή χρονιά 11-15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 στο Ναύπλιο.  Το φεστιβάλ έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα ενώ διατηρεί και την ελεύθερη συμμετοχή όπως ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια.

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να προβάλλει την καλλιτεχνική δημιουργία, να αναδείξει το έργο των διευθυντών χορωδιών και των χορωδών αλλά και να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών μέσα από το χορωδιακή τέχνη.

Ο χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας. Το Βουλευτικό υπήρξε η 1η Βουλή του ελεύθερου Ελληνικού κράτους.

To «ΝΑΥΠΛΙΟ-ARTIVA 7o ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ» εκτός από την καλλιτεχνική του διάσταση έχει και αυτή της γνωριμίας των επισκεπτών με την πόλη του Ναυπλίου (μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας) με σημαντική σύγχρονη ιστορία (1η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους) αλλά και τις Αργολίδας γενικότερα με τα παγκοσμίου φήμης αρχαία ιστορικά μνημεία (Μυκήνες, Επίδαυρος, Αρχαία Τίρυνθα).

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Α.         ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ μπορούν να συμμετάσχουν χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ανάλογα με τη σύνθεση και ηλικία των μελών τους κατατάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες.

Β.         ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1η  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Μικτές χορωδίες – ελάχιστο όριο είκοσι τέσσερις (25) χορωδοί. Πρόγραμμα Η διάρκεια του προγράμματος (χρόνος εκτέλεσης) δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 10 λεπτά και μεγαλύτερη από 20 λεπτά.    
2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Χορωδίες δωματίου/φωνητικά σύνολα μικτά, ανδρικά ή γυναικεία  σύνολα – ελάχιστο όριο οκτώ (8) μέλη, μέγιστο όριο είκοσι (20) μέλη. Πρόγραμμα Η διάρκεια του προγράμματος (χρόνος εκτέλεσης) δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 10 λεπτά και μεγαλύτερη από 20 λεπτά.  
3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Χορωδίες ομοίων φωνών ανδρικές ή γυναικείες – ελάχιστο όριο είκοσι τέσσερις (24) χορωδοί. Πρόγραμμα Η διάρκεια του προγράμματος (χρόνος εκτέλεσης) δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 10 λεπτά και μεγαλύτερη από 20 λεπτά.  
4η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Παιδικές χορωδίες – Νεανικές χορωδίες μικτές ή ομοίων φωνών ελάχιστο όριο είκοσι πέντε (25) χορωδοί και ανώτατο όριο ηλικίας τα δεκαοχτώ (18) έτη. Πρόγραμμα Η διάρκεια του προγράμματος (χρόνος εκτέλεσης) δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 10 λεπτά και μεγαλύτερη από 20 λεπτά.
5η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Θρησκευτικής μουσικής Μικτές χορωδίες – Χορωδίες ομοίων φωνών ανδρικές ή γυναικείες Πρόγραμμα Η διάρκεια του προγράμματος (χρόνος εκτέλεσης) δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 10 λεπτά και μεγαλύτερη από 20 λεπτά.

Σε όλες τις κατηγορίες επιτρέπεται για συνοδεία η χρήση ενός οργάνου (χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικής ηχητικής εγκατάστασης).  Απαγορεύεται κάθε τύπος μικροφώνου ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική οπτική ή ακουστική παρέμβαση.

Το διαγωνιζόμενο σύνολο έχει την υποχρέωση να προτείνει 4 μουσικά κείμενα με χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται σε μία από τις 2 κατηγορίες που αναφέρονται παρακάτω:

 1. Κάθε μουσικό κείμενο να αντιπροσωπεύει διαφορετική εποχή (4 διαφορετικές εποχές)
 2. Κάθε μουσικό κείμενο να αντιπροσωπεύει διαφορετικό μουσικό στυλ (π.χ έντεχνο, jazz, gospel, κλασσικό, folklore, θρησκευτικό, spiritual, μοντέρνο κλπ.)

Για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ως προς την κανονικότητα της συμμετοχής, μπορεί το διαγωνιζόμενο σύνολο να αποστείλει στη διοργανώτρια αρχή τους τίτλους των μουσικών κειμένων που έχει επιλέξει για τη διαγωνιστική παρουσία του, ώστε να αποσαφηνιστεί η ορθότητα της επιλογής.

Γ.         ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Τα κριτήρια αξιολόγησης του καλλιτεχνικού προγράμματος των χορωδιών είναι:

 • η τεχνική που αφορά το ρυθμό και την άρθρωση
 • ο τονισμός
 • ποιότητα ήχου
 • η ερμηνεία
 • το ύφος
 • η δυσκολία
 • γενική καλλιτεχνική εντύπωση
 • η απόδοση a capella
 • βαθμός δυσκολίας καλλιτεχνικού προγράμματος

Για την αξιολόγηση των χορωδιών υπεύθυνη θα είναι επιτροπή που θα την αποτελούν Έλληνες και ξένοι καταξιωμένοι μουσικοί στη χορωδιακή πράξη.  Τα αποτελέσματα της διεθνούς κριτικής επιτροπής δεν θα δέχονται αμφισβήτησης ούτε προσβολής με οποιοδήποτε μέσο και από οιονδήποτε.

Δ.         ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ θα απονείμουν βραβεία και μετάλλια στις χορωδίες ανάλογα με τα αποτελέσματα της παρουσίασης του προγράμματός τους.

 • Χρυσό μετάλλιο για τις χορωδίες που συγκεντρώνουν βαθμολογία 90,00-100,00 μονάδες.
 • Αργυρό μετάλλιο για τις χορωδίες που συγκεντρώνουν βαθμολογία 80,00-89,99 μονάδες.
 • Χάλκινο μετάλλιο για τις χορωδίες που συγκεντρώνουν βαθμολογία 70,00-79,99 μονάδες.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ

Η χορωδία που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε κάθε κατηγορία θα λαμβάνει ως χρηματικό έπαθλο 300,00 ευρώ.  Προϋπόθεση είναι η κατάκτηση χρυσού μεταλλίου. Η χορωδία που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία του διαγωνιστικού φεστιβάλ και θα έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο (άνω των 90 μονάδων) θα λάβει πρώτο βραβείο με επιπλέον το χρηματικό έπαθλο των 500,00 ευρώ.